Ideiglenes e-mail címünk: greentech.solution.group.ltd@gmail.com

Szélenergia / Szélgenerátor

A villamos energia az egyetlen olyan energiahordozó, amelyet bárki közvetlen elő tud állítani. Ebből kiindulva miért ne tennénk ezt a szélenergia hasznosításával. A szél mozgási energiáját alakítjuk át villamos energiává. Magyarország környezeti sajátosságait figyelembe véve arra az elhatározásra jutottunk, hogy figyelmünket a függőleges tengelyű szélgenerátorra összpontosítjuk.

Elsősorban háztartási fogyasztók szükségleteit szeretnénk kielégíteni 5kW 10kW és 20kW névleges teljesítménnyel rendelkező generátorok segítségével.

A függőleges szélgenerátor 2-3 m/s szélsebesség mellett már elkezd forogni és áramot termelni, ami megfelelő a Magyarországon mért sokévi átlag 2-4 m/s szélsebességnek. S míg a vízszintes tengelyű szélgenerátor lapátjait akár már 15-19 m/s erősségű szél esetén le kell állítani, a függőleges tengelyű szélkerék 25 m/s (90 km/h) erősségű, viharos szélben is biztonságosan üzemelhet.

Ráadásul sokkal csendesebb, mérések szerint a függőleges szélkerék hangja legfeljebb 5-6 decibellel haladja meg a környezeti háttérzaj szintjét. Mindemellett madárbarátnak bizonyult, eddig egyetlen ütközést sem regisztráltak, illetve nem okoz problémát a turbulencia sem.


A szélgenerátorokat általában két módon üzemeltetik:
 

  • Szigetüzemben: a termelt villamos energiát saját célra, akkumulátorban tárolva közcélú elosztóhálózattól függetlenül hasznosítják.
     
  • Hálózatra kapcsolva: a termelt villamos energiát nem tárolják akkumulátorban, hanem a termelt többletet a közcélú elosztóhálózatra táplálják, amennyiben kevesebbet termelnek a szükségesnél, akkor a hiányzó mennyiséget a hálózatról lehet biztosítani. Ezt szaldómérésnek nevezzük, oda-vissza mérő villanyórával valósítható meg.
     
  • Előfordul a két üzemmód ötvözete is.


Ezen a területen még keressük a partnereket és az újításokat.